Białka (Proteiny)
Białka (protein) – Białka są jednym z trzech makroskładników, które otrzymujemy z pożywienia wraz z węglowodanami i tłuszczami. Makroskładniki dostarczają energii w postaci kalorii – tłuszcze mają 9 kalorii w gramie, a białka i węglowodany po 4 kalorie w gramie. Jednak białka nie tylko dostarczają energii, ale również pomagają odbudowywać lub rozwijać tkanki ciała, przeprowadzać reakcje metaboliczne oraz wspierają codzienne funkcjonowanie organizmu. Białka są łańcuchami złożonymi z mniejszych bloków zwanych aminokwasami. Określone typy aminokwasów determinują kształt i funkcję białka. Białka można znaleźć zarówno w żywności pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego. Jednak największe stężenie białek występuje w mięsie, drobiu, rybach, jajach i produktach mlecznych. Można je również znaleźć w fasoli, grochu, orzechach, soi i nasionach.
Ile białka potrzebujesz spożywać?
Zdrowy człowiek potrzebuje 0,8-1,2 grama białka na kilogram masy ciała. Tak więc, jeśli ważysz 70 kilogramów, powinieneś spożywać około 56-84 gramów białka dziennie. Jeśli chcesz zwiększyć masę mięśniową i uzyskać inne korzyści z białka, ilość na kilogram masy ciała powinna wynosić od 1,2 do 2,2 grama.